Anthropocene Observance Center

IMG_5528.jpg

A studio involved with the development of site as architecture, a research of Hadrian’s Villa, and the programmability of the Italian countryside. This studio was a series of continued studies of programs such as that of the Center for Land Use Interpretation within the context of a depleting quarry in Tivoli and the Zabballeen Churches of Egypt. (A series of churches, carved within a cliffs side and lack traditional enclosure and facades.) This proposal is for an anthropocene observance center that operates on those merits: free plans, manipulatable program, open air facade-less earth subtractions. 


These following images are ersatz rock formations, a collage of earth, and stills from renders, animations, or photos of the final model. The order reflects the chronology of its process and how the final models, photographed were conceptualized and fabricated of foam, metal, mdf, and paints 

Defining Context 

Observing 50 Bucareli, Mexico City, notable aspects of the site become evident; most of which are its street culture -- vibrant, intimate, social, and (ground) plane specific. This plane lacks all the pretention of conglomerates and offers a vulnerability to explore the quirky and unknown. The site lacks context between all objects that lay atop it while tying them together through their uniqueness, juxtapositions, and attitudes. It's fragmentation, the lack of structure, and meandering corridors requests for an infill typology. The temporary / long term parking lot along the vacant slot located on Bucareli further exposes the nature of the convenience of this city while its inhabitants use it as a casual place to meet and have shop talk.  Our mission statement is to not hinder any of these attributes but to offer an Architecture that seeks to inhibit these traits. We propose a multifarious typology that features individualism, eclectic-ity, and community for the existing site and broader Mexico City. 

This is achieved in 3 parts through the use of extruded figures derived from the site and a loose assemblage of the aforementioned, specific corner situations as well as blatant interior divides. All of which are brought together and unified through a pixeled thread, unique to each space, that serve as aperture in either forms of skylight or window. 

The benefits of such are thus; a pedestrian street, specific areas of welcomed intentional solicitation, community through the use of joint spaces and most importantly individualism through unique subdivisions in floor plan and tessellation. 

 
 

Defining Context, Topographic Partitioning & Extruded Parts for Play

Preliminary Part to Whole Relationship, Mass Studies

Transformation of Aperture through Texture

Midterm Proposal; Mass Study, Application of Textures 

Studio Final Proposal

Final Model, Stills

Final Model, Video Walkthrough